Wie durft deze uitdaging aan

  • By Roswitha de Vries
  • 29 Sep, 2017

Nieuwe aanwinsten uit de Languedoc


1620 Chardonnay Viognier IGP d’Oc 
Deze druivenrassen, oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne en de Rhône Vallei, hebben hun plek gevonden in 
deze regio. Onder invloed van de koelte van de oceaan en de bodem van kalkhoudende klei, hebben ze zich goed aangepast. Zo komt de frisheid en de mineraliteit van de Chardonnay en de Viognier goed tot expressie.
Wijnbereiding:
Er wordt ’s nachts geoogst. De druiven worden licht gekneusd. Alle onregelmatigheden worden eruit gehaald bij 10°C, waarna de vergisting begint bij 16-18°C. Aan het eind van de alcoholische vergisting blijft de wijn nog 2 maanden op de lie voor maximale expressie.
Proefnotitie:
Mooie gele kleur met groene reflectie. Krachtige neus, met voornamelijk vers fruit aroma’s van grapefruit, ananas, citroenschil en lychee. Subtiele aroma’s van gedroogde abrikozen en muskaat. Wijn met een goede balans,
verfrissend en zacht met heerlijke tonen van citrusfruit. Een verfrissende wijn, die u het best jong kunt drinken.

1620 Pinot Noir IGP d’Oc
Deze oorspronkelijk uit de Bourgogne afkomstige druivenras, heeft op zo’n 350 meter hoogte zijn plek gevonden in deze regio. Op de kalkhoudende zones van de hellingen van het Montagne Noire, waar de verkoelende oceaanwind waait, kan de Pinot Noir zijn karakteristieken goed ontwikkelen.
Wijnbereiding:
De oogst vindt eind september plaats. De druiven worden deels ontsteelt en daarna op traditionele wijze gevinifieerd, waarbij de temperatuur 3 weken op 28°C wordt gehouden.
Proefnotitie:
Complexe neus met rood fruit aroma’s (kers, aardbei), kruiden en viooltjes. Het mondgevoel, dat zacht en smakelijk is, biedt een mooie balans die zijdezachte en dropachtige tannines geeft.

1620 Syrah Viognier IGP d’Oc
De druivenstokken staan op een bodem van kalkhoudende klei. Onder invloed van de wind van de Atlantische Oceaan die de zuidwestelijke uitlopers van het Massif Central verkoelt, rijpen de druiven langzaam tegen de noordelijke hellingen van de Montagne Noire. Hierdoor behoudt de wijn zijn finesse en elegantie.
Wijnbereiding:
Traditionele vinificatie met een vergisting van 3 weken, die vooral het fruit en de frisheid tot uitdrukking laat komen. De druiven worden samen gevinifieerd bij een temperatuur van 25 – 27 °C, met daarna nog 2 extra weken met een warme vergisting.
Proefnotitie:
Donker kersenrode kleur. Aroma’s van Mediterrane kruiden, cassis vermengd met abrikozen en verse druiven.
De smaak is rond en vol met fruit. Zachte tannines.

Château Beauregard Mirouze Campana rouge Corbières
Druivenras(sen) : grenache , syrah

Wijnbereiding:
Kleine percelen met oude stokken syrah en grenache omringd door bos en garrigues staan aan de basis van deze pure, op het fruit gemaakte wijn die twaalf maanden in roestvrijstalen tanks rijpt.

Proefnotitie:
De wijn geurt naar zwarte bessen, bramen, iets van laurier, rozemarijn en kreupelhout. In de smaak opnieuw zwoel rood en zwart fruit, zachte tanninen en een intense, kruidige afdronk.

Domaine de la Borie Blanche L e Classique - AOP Minervois

Wijnbereiding:
De druiven worden handmatig geoogst en worden op traditionele wijze gevinifieerd met selectieve ontsteling. Iedere ieder druivenras wordt apart vergist. De fermentatie met de schilletjes duurt 25 dagen voor de Syrah van de schalie gronden en voor de Grenache. De andere Syrah ondergaat maceration carbonique gedurende 14 dagen.
Proefnotitie:  
Een diepe granaatrode kleur. De neus is complex en krachtig waarbij kersen overheersen. Daarnaast veel minerale tonen maar ook kruidnagel en steranijs. De wijn is vol maar tegelijkertijd zacht. Haar rijke fruitige karakter en fijne
tannines blijven lang hangen.

Mas des Montagnes Rouge Terroirs d’Altitude   AOP Côtes du Roussilon Village

Wijnbereiding:
De druiven worden geoogst bij perfecte rijp - heid en apar t gevinifieerd. De vergisting vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur, tussen de 22 en 25° C. Dagelijks wordt er overgepompt zodat de frisheid en fruitige aroma’s van de druiven bewaard blijven.
Proefnotities:
Donker karmozijnrood van kleur met complexe aroma’s. De fijne tannines geven de wijn body samen met het kruidige karakter van de Syrah en de rijkdom van de Grenache. Toch blijft frisheid en elegantie de boven - toon voeren, dit dankzij het terroir. Een lange afdronk doet nog lang genieten.



Share by: